arrow_drop_up arrow_drop_down
Oefening in verbinden
18 augustus 2020 

Oefening in verbinden

Gruwel jij ook van al het gekke nieuws? Zie je dat de verbinding in de maatschappij het zwaarder krijgt? Herken je dat dit ook in jouw relatie gebeurt? Dan is ‘depolariseren’ jouw nieuwe lievelingswoord 😉.

Ik zie dat veel mensen in de gaten hebben dat polarisatie (dus steeds meer ‘tegen elkaar zijn’, in plaats van ‘verbonden met elkaar zijn’) een groeiend fenomeen is. Ik zie ook dat mensen proberen om eraan bij te dragen dit te verminderen. Door scherpe analyses en achtergrond gevende berichten. Dat vind ik mooi, want inderdaad: begrijpen en je perspectief verbreden is een heel belangrijk onderdeel van het depolariseren..

Je kunt dit echter nog uitbreiden met een ingrediënt dat ik niet zoveel gebruikt zie worden en dat is: overeenkomsten zoeken en benoemen.

In onze hersenen zijn wij getraind om verschillen te onderscheiden. Belangrijk, want het zien van het verschil tussen een rood en en groen stoplicht kan je leven redden. We trainen het ook in onze maatschappij. Bijvoorbeeld met het spelletje: zoek de verschillen. Ik houd van dat spelletje; het leert je immers scherp en genuanceerd kijken.

 

Het volgende spelletje zou ik nog graag toevoegen aan onze training: zoek de overeenkomsten!

Overeenkomsten zijn verbindend: ik heb, ik heb, wat jij ook hebt 🙂 We hebben dit samen.

Oefening: zoek iemand waarmee je moeite hebt. Iemand waaraan je je gemakkelijk ergert. Pak pen en papier en noteer alle overeenkomsten die jullie hebben. Check daarna: 1) of je weerstand had tegen het vinden van de overeenkomsten en 2) of je je nog precies hetzelfde voelt als voor de oefening.

Nieuwsgierig naar je ervaringen!

Tot slot een tip voor iedereen die wil bijdragen: zoek in je manieren van formuleren de mogelijkheden tot het benoemen van gelijkenissen. Het is een complete mindshift, nieuw voor je hersenen. Je zult er vast een tijdje mee zoet zijn om er getraind in te raken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen