arrow_drop_up arrow_drop_down
Ontsnapt aan een relatie met narcistische kenmerken
18 september 2020 

Ontsnapt aan een relatie met narcistische kenmerken

“Hoe trots ben je op jezelf?” vraag ik haar. Ze kijkt me niet begrijpend aan. “Trots?” vraagt ze. “Ja, gekke vraag hè?” zeg ik haar zacht maar stevig. “Ik zal het je nog eens vragen… Hoe trots ben je?” Ze knikt nee en laat haar koppie hangen. “Ik ben mislukt…”, fluistert ze zacht.

Ik adem diep. Ik voel met haar mee. Zoveel verdriet. Ik geef haar wat tijd en zeg dan hardop: “zóóó hard gewerkt…”

Stilte en ik zie dat de realisatie-bom inslaat. Ja. Zo hard gewekt… Even zijn er geen woorden. Alleen de realisatie dat het klopt. Zo. Hard. Gewerkt.

Ik zeg haar: “wegkomen uit zo’n situatie is ronduit knap. En dat weet je heel goed, want je heb stilletjes je kans afgewacht. En toen je een mini kansje zag, heb je al je kracht verzameld, ook al had je die allang niet meer. Om een ontsnapping voor jou en je kind te regelen. Dus ik vraag het je nog een keer: hoe trots ben je?”

Er is iets in haar ogen wakker geworden. Ze ziet het ook. En de tranen rollen over haar wangen.

“Je hebt gehuild, waar je boos zou zijn geweest, als je veilig was geweest. Met ‘boos zou je jouw grenzen hebben kunnen verdedigen. Maar het was te gevaarlijk. Nu ben je veilig en heb je het goed voor jezelf geregeld. Maar de boosheid blijft naar binnen gaan. Dat put je uit en maakt je depressief. Tijd voor nieuwe manieren van doen.”

Over de schrijver
Reactie plaatsen